10 tanulási tipp (módszer), amivel felére csökkentheted a tanulási idődet!

Az alábbi cikkben 10 olyan tanulási technikát szeretnék veled megismertetni, amelyek segíteni fognak a tanév sikeres teljesítésében!

Figyelj oda az órákon!

Ha már az iskolában töltöd a napod kb. 35%-át, miért ne tölthetnéd el hasznosan? Azzal, hogy az órán figyelsz, az órán leadott tananyag több mint 60%-át már elsajátíthatod, csupán aktívan részt kell venned az órán. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy figyelj oda mit mond a tanár, próbálj meg minél pontosabban, de lényegre törően leírni mondanivalójának a lényegét, és lehetőleg ne aludj be. Ha az órán elhangzottakból valamit nem értesz, akkor „Put yo hendz up in the R” és kérdezz. A tanár valószínűleg segítőkész lesz, hiszen ez (lenne) a dolga minden tanárnak.

Menj felkészülten az órákra!

Itt mindenki arra gondolhat, hogy dolgozatra mindig készüljünk és bla bla…
De nem. Itt most arról van szó, hogy minden óra előtt érdemes átfutni az előző órán tárgyalt fejezet tankönyvi megfelelőjét, vagy ha az nincs, az előző órán leírt jegyzetedet. Vigyázat, ez még nem tanulást jelent! (szerencsére)

Ha ezzel megvagy, és a tanár logikusan halad a tanmenetben, vagy kiadja előre PPT-ben a következő órán elmondandó tananyag diáit, akkor fusd át a következő órán lehetséges tárgyalandó fejezetet/adott ppt fájlt.
Ha nem vagy biztos benne, hogy a legközelebbi alkalommal mit fogtok tanulni, kérdezd meg óra végén a tanárt.

De hogy ez miért is jó? à Mert így ha a tanár elkezd beszélni valamiről, lesz egy kis átfogó képed a tananyagról. Ha nem is emlékszel pontos pl. fogalmi meghatározásokra, legalább egy rendszerbe el tudod helyezni az információt, amit az előzőleg való olvasással kialakított az agyad magának. Így a jegyzeteid is szebbek lesznek, és a tanulási folyamat is jelentősen felgyorsul.

Megfelelő tanulási környezet kiválasztása

A precíz munkához, nyugodt környezet szükséges, épp ezért aki azt mondja, hogy TV mellett jól lehet tanulni, az sajnos nem mond igazat. De ha kicsit továbbmegyünk, és megvizsgáljuk a dolgot, rájövünk, hogy hiába lehet a TV mellett tanulni, ennek hatásfoka soha nem fogja azt a szintet elérni, amit egy nyugodt, rendszerezett környezetben tudnánk biztosítani.

Röviden ez annyit tesz, hogy próbáljunk minél csendesebb, nyugodtabb környezetben tanulni.
Ne feküdjünk az ágyon, készítsünk ki megfelelő mennyiségű folyadékot és egészséges! rágcsálnivalót, készítsük az asztalra a tanuláshoz szükséges összes eszközt, és kezdjük el a tanulást!

 Tanulj egyedül!

Az első probléma a baráttal/csoportban tanulással, hogy ugyan csábító dolog, de sajnos általában nem tanulással végződik. (Hanem mondjuk sörözéssel) Ez az egyik része az egyenletnek. A másik pedig az, hogyha közösen tanultok, és a másik ember pl. matematikánál rájön a megoldásra, és te erre: „Ahaaa. Ja, világos!!!”. – (és közben nem értesz semmit) à tehát csak látszólagosan fogod megérteni a tananyagot, mivel nem te oldottad meg, nem neked kellett rájönnöd a megoldás menetére.
Egyetlen kivételt képez ez alól az az eset, amikor egy lány hív át magához tanulni.

Aludj eleget!

Elég egyértelműnek tűnhet ez a tanács, de az alvás nagyon fontos szerepet játszik az agy megfelelő működésében. Minél többet alszol, annál hatékonyabban fogsz tudni tanulni, annál kevesebb időt kell töltened az irodalmi memoriterek értelmetlen bemagolásával. Tehát próbálj napi szinten legalább 7-8 órát aludni, a megfelelő agyműködés és egészség érdekében.

Kajakóma!

Ugye már te is tapasztaltad, hogy egy jó nagy tál zsíros pacalpörkölt, és ennek megkoronázásaként egy elfogyasztott 1 tábla milkacsoki után, valami nincs rendben. Elálmosodsz és legszívesebben tartanál egy délutáni pihenőt. Dobpergés --> ezt hívják kajakómának.

Egyszerűen nem fogsz tudni olyan hatékonyan gondolkozni, mint amennyire alapvetően képes lennél.
Mivel éhesen nem lehet tanulni, létezik egy megoldás: próbáld meg a tanulási idődet ne rögtön ebéd utánra időzíteni.

A szünetek fontossága!

Olyan folyamatoknál, amikor aktív tanulás megy végbe, tehát mondjuk, kikérdezed magadtól az eddig megtanult anyagot, vagy kijegyzeteled a tankönyvi fejezetet, vagy átnézed az órai jegyzetet és próbálod memorizálni, érdemes 30 percenként 5-15 perces szüneteket tartani. Ezalatt a szünet alatt menj ki kicsit a levegőre, mozogj pár percet, sétálj, vagy akár egyél valamit, igyál vizet, kapcsold ki az agyad, és tereld el a gondolataidat erre a 15 percre a tanulástól.
Így újult erővel vághatsz neki a következő fejezetnek, és nem kell attól félned, hogy tanulás közben „kiégsz”.

Vegyél aktívan részt az olvasásban!

Amikor az emberek tankönyvet olvasnak, általában csak átolvassák az adott tankönyvi fejezetet újra, meg újra, meg újra… Ezzel az a baj, hogy így nem sok marad meg senki fejébe, mivel passzívan próbáljuk az információt a fejünkbe tömködni.
Mi erre a jobb megoldás? --> aktív olvasás.

Ez annyit tesz, hogy olvasás közben pl. jegyzeteljünk. Másik módszer az, hogy egy bekezdés elolvasás után tegyük fel magunknak ezt a kérdést: „Mit olvastam most?” à ezután természetesen ellenőrizzük le a válaszainkat, és ahhoz képest haladjunk tovább a tananyaggal, ha sikerült, vagy haéppen nem, akkor olvassuk el megint az adott bekezdést.

Kell-e nekem zene?

Ha szeretsz általánosan zenét hallgatni (például tömegközlekedés használatakor), akkor valószínűleg tanulás közben is igényelni fogod a zenei aláfestést. Amikor tanulási zenét választasz, ügyelj arra nagyon, hogy olyat válassz, amiben egyáltalán nincs dalszöveg. Erre tökéletes a klasszikus zene, jazz zene, vagy ha a pop számok izgatnak, beírhatod pl. youtube-ba, hogy „pop instrumental”, és ki fogja adni a most ismert dalok pl. zongorára átírt változatát.

Máshogy tanulj törit, mint matekot!

A matematika és a történelem tanulásánál nagyon oda kell figyelnünk a megfelelő módszerek alkalmazására. A matekot nem szabad úgy tanulni, mint a történelmet. Egyszerűen a képleteket nem tudod úgy megjegyezni, bemagolni, mint a történelemnél egy évszámot. Próbáld meg mindig megérteni az egész folyamat egy adott lépését, problémáját, és ha megvagy vele, érted a lényegét és meg tudod oldani a kiadott gyakorlófeladatokat az adott problémából, haladj tovább az eggyel nehezebb problémára.

Törinél pedig kb. szinte bárhol belevághatunk egy témakörön belül egy fejezetbe, mert itt nem annyira lineáris és egybefüggő kapcsolatokat kell keresni a megtanulandó információ között, mint a matematikánál, hanem törekedni kell a tananyag minél pontosabb megjegyzésére.

Verstanulási tippeket itt találhatsz: Link

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.