A klasszikus városszerkezet övei, agglomeráció

A városrészek különböző feladatokat lának el, ezt a rendszert összességében városszerkezetnek nevezzük

Város részei (későbbiekben Budapest a példaváros)

  1. City - az európai városok nagyobb része körkörös szerkezetű, ez a városrész a legbelső „kör”, a nagy sugárutak ide futnak be, a legtöbb intézmény, üzlet és idegenforgalmi nevezetesség  itt található meg. A városmag a település központja
    ( V. kerület)
  2. Belső lakóöv – Városmagot körülvevő sűrűn beépített lakóházak jellemzik ezt a városrészt. Mivel a polgárházak a XIX.-XX. században épültek, ezért folyamatos felújítást igényelnek az épületek (VI.-IX. kerület)
  3. Külső munkahelyöv – Itt találhatóak a nagy raktárak, pályaudvarok. Leginkább az agglomerációk és a külső lakóöv lakosai dolgoznak (X. kerület)
  4. Külső lakóöv – Itt találhatóak a lakótelepek és/vagy a kertes házak (XIV. kerület)

Helyi alközpontok – Általában nagyobb közlekedési csomópontok ezek, amik mini városközpontokká fejlődtek (BAH-csomópont, Örs vezér tere)

Agglomeráció - város és a körülötte fekvő települések rendszere, amelyet valamilyen kulturális, vagy gazdasági kapcsolat tart össze (pl. Budapest és környéke)

Bolygóváros – olyan központi várostól nem messze elhelyezkedő település, mely átvette a centrum valamely szerepét (Esztergom)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.