A világkereskedelem

Főbb fogalmak

A külkereskedelem feladata az országok fogyasztási lehetőségeinek kibővítése, kiszélesítése.

Import behozatal (például Magyarország kőolajat importál, mivel nincs elegendő mennyiség a területén.) Ergo, ha egy ország valamiből hiányt szenved, akkor külföldről szerzi azt be.

Export kivitel (például Oroszország hatalmas kőolaj lelőhellyel rendelkezik, így külföldi országoknak ad el belőle). Ami egy államnak felesleges, azt külföldön értékesíti.

A komparatív előny – minden államnak abból a termékből kell a legtöbbet előállítani, amiből a legtermelékenyebb.

Protekcionizmus: gazdaságpolitika, melynek lényege, hogy az ország a saját gazdaságának védelme érdekében szabályozza az importot, azaz a szabad kereskedelmet.
Eszközei a vámok és embargók.

Szabadkereskedelem: a kereskedelembe nem szól bele az állam, azaz szabad verseny van, tehát minden azon múlik, hogy ki a jobb.

 A világkereskedelem főbb jellemzői

Javarészt kész gyáripari termékek uralják a világpiacot.

A világkereskedelem legfontosabb szereplői az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és a „kis tigrisek” Délkelet-Ázsiában.(utóbbi kettő exportja igen jelentős, míg a nagy népességű dél-ázsiai országok exportja kevésbé.)

Regionális gazdasági integrációk különböző formái:

 Első fokozata:

Protekcionista kereskedelempolitika

  • Preferenciális vámövezet - vám- és egyéb kereskedelempolitikai kedvezmények
  • Szabadkereskedelmi övezet - korlátozás-mentes kereskedelem a kívülálló országokkal, saját nemzeti vámpolitika
  • Vámunió - jellemzője a szabadkereskedelem, kívülálló országokkal szemben előre egyeztetett kereskedelmi politika és a közös vámrendszer

 

Idáig az államok külön működtek, mint önálló nemzetgazdaságok, de a jobb eredményekhez, szorosabb összefonódás szükséges.

Közös piac - ez egy átmeneti állapot, amikor a termeléshez és az értékesítéshez szükséges tényezők (egyes árucikkek, tőke, munkaerő) szabad áramlása biztosított

Gazdasági unió - tényleges integrációs szerveződés, tagállamok gazdaságai összefonódnak, közös gazdaságpolitika, közös beruházások, a termelési tényezők teljesen szabad áramlása, a termelési és eladási folyamatok is az unió szintjén szerveződnek, közös valuta

Politikai unió - már a politikai intézmények teljes egybefonódása

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.