Az Európai Unió létrejötte

Kialakulása

A második világháborút követően Európa romokban hevert, a bajt tetézte, hogy a korábbi győztesek (Szovjetunió, USA, Nagy-Britannia, Franciaország) a háború után sem rendezték sérelmeiket, így a korábban mindent irányító Nyugat-Európa számára szükség volt egy alternatívára. Ezt az akkori vezetők egy európai integrációban látták, amit a szovjet térnyerés ellensúlyozására maga az Egyesült Államok is támogatott.
Így 1951-ben megalakult az Európai Szén- és Acélközösség (Montánunió). Így a nehéziparhoz, tehát a háborúhoz igazán szükséges anyagok előállítását közös, nemzetek feletti fennhatóság alá helyezték. A szerződést a Német Szövetségi Köztársaság ( a „nyugat-barát” Németország/NSZK), Franciaország, Olaszország és a Benelux (Belgium, Hollandia, Luxemburg) államok írták alá.
Az integráció következő lépése Montánunió országai által Rómában 1957-ben megalapított Európai Gazdasági Közösségek (EGK/Közös Piac) volt. A római szerződés célja az egységes piac, a gazdaság- és jogharmonizáció kialakítása volt. Még ebben az évben jött létre az atomenergia békés felhasználását szorgalmazó Euratom nevű szervezet.
1967-ben
a fenti három szervezet országai létrehozták a Európai Közösségeket (EK). 1968-ban létrejött az EK közös vámuniója.
1990-ben
létrejött a  Schengeni egyezmény amely biztosította a az Unió belső vámhatárait, így az árú- és a személyforgalom akadálytalanná vált. Ezzel szemben viszont szigorították a külső vámhatárok ellenőrzését. 1993- ban létrejött egy gazdasági- és pénzügyi egység, azaz az Európai Unió.
2002-ben 12 tagállam bevezette  a közös valutát, az eurót.

Tagok (csatlakozás évével)

1950- NSZK, Franciaország, Olaszország, Benelux államok

1973 - Dánia, Egyesült Királyság, Írország

1981 - Görögország

1986 - Portugália, Spanyolország

1995 - Ausztria, Finnország, Svédország

2004 - Ciprus, Málta, Magyarország, Csehország, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia

2007. január 1-je – Románia, Bulgária

2013. június 1-je - Horvátország

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.