Transznacionális vállalatok

Definíció – transznacionálisnak nevezünk egy vállalatot, amely az országhatárt átlépve, több államban is jelen van, azaz „multinacionális” (a megfogalmazás azért helytelen, mert egy vállalat csak akkor multi, ha tulajdonosi köre több országból származik). Ezek a cégek más országban leányvállalatokat hoznak létre. Terméket nem egy adott országban állítják elő és forgalmazzák, hanem az egész világpiacon. A transznacionális vállalatok célja a világpiacon való minél nagyobb haszon szerzése, minél kisebb befektetett tőkével. Így a termelés és az értékesítés mindig a vállalatnak legmegfelelőbb országban, vagy régióban zajlik. Mai szemmel nézve transznacionális vállalatok az 1970-es környékén jöttek létre.

A TNC-k jellemző vonásai – Az anyavállalatok (leányvállatok létrehozói) hozzák a főbb döntéseket és a technológia is szintén náluk van, de a késztermék mindig az leányvállatoknál készül.
A ’70-es évekre kidolgozták a rugalmas termelés elvét, ami két csoportra osztható.

  • Vagy minimálisra csökkentik a tömegtermelés pazarló elemeit
  • vagy/és olyan eljárásokat dolgoznak ki, melyek értékeket teremtenek

Mindezek segítségével hatékonyabbá vált a termelés, így egyedinek látszó terméket vásárolhattak a fogyasztók, holott minden a tömegtermelésben született. Manapság a TNC-k egységes hálózatot alkotnak a Földön, de a kutatás-fejlesztés (K+F) mindig a központban marad. Mindez szinte csak a globális világvárosokban összpontosul. A piackutatás és a marketingtevékenységet közvetlenül a fogyasztóknál helyezi kel. A K + F mindig a nagy egyetemi, azaz innovációs városokban helyezik el. A termelés azonban szét van szórva a világban.
Az alapanyagokat általában fejlődő, vagy nyersanyagban és/vagy energiában gazdag országoknál helyezik el („kéményes ipar”). A félkész termékeket pedig a világon bármely országban az iskolázott munkaerő eladhatóvá tudja varázsolni („csavarhúzó ipar”).
A feltétel a jó infrastruktúra és az olcsó munkaerő ( vagy adókedvezmény stb.)
A transznacionális vállalatok helyi aktivitását a tőkeáramlás kíséri, így a TNC a nemzetgazdaságok minden ágába eljuthatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.