Bloggerről WordPressre egyedi domainnel

Egy Blogger blog átköltöztetése WordPressre egyszerű, mint az egyszer egy. De nem akkor, ha már a Bloggeren keresztül vettünk hozzá egyedi domaint, és továbbra is azon a címen szeretnénk maradni.

A gondot az jelenti, hogy a domaint a Bloggerhez a Google Apps biztosítja, és egy lebutított (jobb esetben Godaddy-s) kezelőfelület van hozzá. Csak a DNS szerverek rekordjainak megváltoztatására van lehetőségünk, tárhelyet nem vehetünk, mivel nem rendelkezünk teljes 'jogkörű', szabványos Godaddy fiókkal. Emellett a domaint is kizárólag a Google Apps-en keresztül újíthatjuk meg.

  1. Kiindulunk egy Blogger blogból, ami WordPress-es szeretne lenni különféle okok miatt. Csak akkor ajánlott elkezdeni a procedúrát, ha a vásárolt domain teljeskörűen be van indexelve, és leváltotta már a régi .blogspot.com végű találatokat a keresőben.
  2. Ha ez megvan, telepítsünk egy webszervert a saját gépünkre. Linux előny, de nem saját gépen fogjuk hosztolni -feltehetőleg- az oldalunkat. Windowsra a XAMPP ingyenes webszervert ajánlom, hozzá kapcsolódóan több cikket is találsz a tananyag.com-on.
  3. Elkészítjük a WordPress-t a helyi webszerverünkön a híres "5 perces" telepítőjével, majd importáljuk a blogunkat. Erre két lehetőség van: A WordPress adminisztrációs felületén az Eszközök menü Importálás almenüjében a Blogger link alatt, vagy a Bloggerről lementett .xml blogmentések segítségével. Előbbi egyszerűbb - egy plugint telepít, mely egy Blogger felhasználónév és jelszó birtokában átveszi az adatokat - kivéve a képeket, melyeket sajnos egyenként kell újra beszúrni a posztokba.
  4. Ha ezzel megvagyunk, célszerű beállítani, hogy a permalinkek egyezzenek a Bloggeres URL-végekkel, így a keresőkből érkező látogatóinkat nem veszítjük el egycsapásra. Ezt a http://localhost/wp-admin/options-permalink.php oldalon tehetjük meg. A helyes beállítás a /%year%/%month%/%postname%/ lesz (a Hónap és név opció, ha van ilyen - verziótól függ).
  5. Keressünk egy hosztingcéget, aki dedikált IP-t ad (nem lesz olcsó), és vegyük meg a szolgáltatást.
  6. A localhost fájljait és a MySQL adatbázist exportáljuk, és FTP-n töltsük fel az imént megvásárolt szerverhelyre.
  7. A Google Apps Domainfelügyelet jól eldugott kezelőfelületére belépve a Domain Settings fülön, ezen belül az Advanced Settings linken találhatjuk a Godaddy-s hozzáférésünket, melybe kapásból lépjünk is be (az adatok alatt lévő linkre kattintva).
  8. Kattintsuk a domainünkre a listában, majd a DNS Manager címszó alatt a Launch-ra. A domainünk A és CNAME rekordjait állítsuk az új szerver IP-jére - ügyelve arra, hogy ne maradjon egy rekord sem, ami a ghs.google.com-ra mutat. Az új IP címhez adjuk hozzá a www. aldomain elérhetőségét is (CNAME rekord).
  9. Mentsük el az imént szerkesztett zónafájlt, és várjunk 1 - 24 órát a változások érvénybelépéséhez!
  10. Lépjünk be - utoljára - a Blogger kezelőfelületére és tegyük priváttá Blogunkat! Nem szabad törölni, mivel a hozzá kapcsolódó Google Apps továbbra is szükséges, hogy megújítsuk a megvásárolt domaint. A beállításoknál emellett töröljük, hogy átirányítsa a - mostmár WordPress által használt - domainre a blogot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.