Meglévő domain hozzárendelése a Bloggerhez

Előkészületek

Ha még nincsen, hozzunk létre egy ingyenes blogot a Blogger felületén. Lépjünk be oldalunk adminfelületére, a beállítások menü alatti első menüpontba, ahol az egyéni domaineket tudjuk kezelni.

CNAME rekordok

Már valamilyen szolgáltatónál van egy oldalunk, vagy csak egy domainünk. Ha oldalunk is van, azt nem árt megszüntetni, adatbázisról és fájlokról biztonsági mentést létrehozni, hátha egy későbbi projekthez fel tudjuk használni azt a kódot, aminek a helyén most Blogger blogunk kialakul. Ellenőrizni fogja a Google a domain tulajdonjogát egy CNAME rekord segítségével, amit a feljebb említett menüben ír le. Egy másik CNAME rekordot is létre kell hozni, mely a ghs.google.com címre mutat. A rekordok módosítását, új rekordok létrehozását a "régi" szolgáltatónk weboldalának kezelőfelületén tudjuk elintézni (az én esetemben Change DNS records menü, de természetesen ez nem mérvadó). A legnépszerűbb szolgáltató, a Godaddy külön leírást készített ehhez a részhez: itt. Amennyiben van már www rekordunk, azt módosítsuk, ne hozzunk létre újat.

A rekordok - a "naked" domain beállítása

Eddig ha mindent jól csináltunk, blogunknak már üzemelnie kell az oldalunk www-s címén, azonban ez édeskevés, mivel kényelmi szempontokból a legtöbben leszoktak a www aldomain használatáról. A weboldalnak elérhetőnek kell lenni akkor is, ha a www-t nem írják elé. Ha nincs a domain előtt semmi, azt mezítelen, angolul "naked" domainnek nevezzük. Ez kizárólag A rekorddal állítható be. Egyes szolgáltatóknál hosztnak nem kell megadni semmit, másoknál egy @ jel szükséges. IP címnek a Google szervereinek címét kell megadni, ahol a Blogger fut. Ez pedig 216.239.32.21.

Google Apps beállítása a gmail miatt (opcionális)

Amennyiben van meglévő Google Apps szolgáltatásunk, fiókunkhoz tudunk több domaint is rendelni. Ezeknek egyenként meg kell erősíteni a tulajdonjogát egy TXT rekord segítségével. Ahhoz, hogy emailezésre is tudjuk használni az újonnan hozzárendelt domainen, a Domain Settings > Domain Names menüben (ugyanitt lehet új domaint hozzáadni, az imént elfelejtettem) a domainünktől jobbra lévő linkre kell kattintani. MX rekordokat fogunk hozzáadni, melyek az email szolgáltatásért felelős. Kövessük a képernyőn látható instrukciókat, adjuk hozzá az 5 MX rekordot (ha lusták vagyunk, az első is elég, de így gyakrabban nem lesz elérhető a levelezőrendszer). Várjunk 5-10 percet, amíg a rendszer ellenőrzi, és megállapítja a megfelelő beállítást. Most már csak egy email fiókot kell hozzáadnunk a Google Apps rendszerén belül, amellyel be tudunk jelentkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.