Weblapkészítés, HTML alapok - elmélet

Az internet leggyakrabban használt szolgáltatásai a weboldalak. A weboldalak HTML nyelven íródnak, mely multimédiás tartalmak megjelenítését teszi lehetővé. A HTML adja egy honlap alap struktúráját, megadható vele az oldal felépítése, a rajta lévő szövegekkel és elrendezéssel együtt. Komolyabb weblapok esetében szükség van azonban szerveroldali programozásra és adatbázis-kezelésre is. Gondoljunk csak egy oldalra, ahol regisztrálni lehet, és a felhasználók adatait egy adatbázisban tárolják el. Ezt persze az átlagfelhasználó nem látja, de attól még így van. A legkedveltebb szerveroldali programnyelv a PHP, a leginkább használt adatbázistípus pedig a MySQL. Az adatbázisok szinte mindegyike az SQL nyelv valamelyik változatában létezik. (MySQL, SQL, MsSQL, stb.). Emellett valós idejű események, például egy számláló kivitelezéséhet kliensoldali programnyelvet kell használnunk, itt általában a JavaScript jöhet szóba több válfajával és keretrendszerével (AJAX, jQuery,...). A webdesign-technikákhoz a CSS leíró nyelvet szokták széleskörűen használni, mely kibővíti a HTML alapszintű elrendezését grafikai megoldásokkal. Az előbbiek említésszintű ismerete nem árt, de nem is feltétlen szükséges. Az átlagos (nem szakirányú) középiskolákban - Magyarországon - csak a HTML oktatása a kötelező.

A HTML nyelv szerkezete:
Kétféle tag (ejtsd: teg) létezik. Egyik a kettős, másik a zárt tag. Rövidebb kódokban nem okoz gondot, ha nem rendeltetésszerűen használják őket, de célszerű odafigyelni a rossz beidegződésekre!
A HTML parancsok kacsacsőrökben (< >) vannak megadva, és a / jel jelenti a tag zárását.

Példa a kettős tagre: tartalom
Példa az egyedüli, zárt tagre:

Amint látható, a záró / jel elhelyezése rendkívül fontos,
általában nem működik, mint ahogy sem. Ez általában böngészőtől függ, a böngészők közötti kompatibilitás pedig nagyon fontos. Készíthetsz tehát olyan oldalt, ami Firefox-on megjelenik, Chrome-on nem, vagy másképp.

Alapvető parancsok

félkövér
dőlt
aláhúzott

egyes szintű címsor

sortörés


vízszintes vonal
fehér betű

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.