A Google Tag Manager használata

Tegnap jelent meg a Google egy új szolgáltatása Tag Manager, azaz Címkekezelő. A webmestereknek szánt felület lehetővé teszi, hogy számos ismert vagy egyéni kódrészletünket az oldalunkba illesszünk egyetlen szkript elhelyezésével.

Mire is jó ez?

Több praktikus érvet tudunk felállítani a Google Címkekezelő használata mellett.

  • A kódjaink rejtve maradnak mások számára.
  • Nem kell az Adwords, az Analytics vagy Doubleclick konverziókövető kódjait külön-külön kikeresni ezen oldalakról.
  • Aszinkron működik, így csökkenti az oldalbetöltési időt.
  • A nyomkövető, látogatói statisztika kódok esetében beállítható, hogy csak azokon a céloldalakon jelenjenek meg, ahol a statisztikákat mérik.
  • Ha weblapunk FTP szerverét vagy webes szerkesztőfelületét nem tudjuk elérni, ezen konténerek (kódot tartalmazó blokk) továbbra is elérhetőek a Google Tag Manager felületén. Így akár tudathatjuk is felhasználóinkkal, hogy az oldal technikai okok miatt átmenetileg szünetel.

Szabályok és makrók

Egyes kódokat korlátozhatunk adott aloldalakra, szövegkörnyezetre, függhetnek változóktól, HTML attribútumoktól, vagy a HTTP_REFERER (ajánló) fejléc tartalmától. Legmegfelelőbb példája ennek beállítani egy olyan Adwords kampánykövetési kódot, mely csak a honlap belépési oldalain vannak elhelyezve, ezáltal javítván a weblap betöltési idejét az összes többi oldalon. Belépési oldalnak nevezzük a lapokat, ahova a felhasználók fizetett vagy organikus (jelen esetben fizetett) kereséssel érkeznek.

Az ilyen szűkítő szabályok beállításánál reguláris kifejezéseket is használhatunk.

  • esemény (event) - az oldal tartalmától függ
  • ajánló (referrer) - a HTTP ajánló fejléc információitól függ
  • URL - az aktuális URL tartalmától függ

Nyomon követés

Egyszerű statisztikát kaphatunk róla, hogy a Google Tag Manager tárolóiban elhelyezett kódok az oldal melyik részein aktiválódnak.

Az új Google-termék - egyenlőre angol nyelven - kipróbálható a http://google.com/tagmanager címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.