Az 5 legjobb verstanulási módszer, technika - a verstanulás több, könnyebb technikája

Gondolom azért vagy ezen az oldalon, mert neked is nagyon nehezen megy a verstanulás. Középiskolában (mostmár szakgimnáziumban) és a gimnáziumokban is tolják, tömik a diákok fejébe a sok memoritert. Emellett még ott van a további 10+ tantárgy, amit meg kéne tanulni vagy legalábbis készülni kéne rá. Ezért létrehoztam neked ezt a cikket, melyben leírom az 5 legjobban bevált verstanulási fajta technikáját, hasznossági sorrendben. A hasznossági sorrendet a saját tapasztalataim alapján állítom fel.

Mielőtt rendszeresen alkalmaznál egy technikát, próbáld végig az összeset, és aztán döntsd el, számodra melyik bizonyult a leghatékonyabbnak, és azt próbáld alkalmazni a tanulásod során.

Minden technika előtt..

Mielőtt bármelyik technika elsajátításába belekezdenél, először ezeket a körülményeket próbáld biztosítani:

 • Biztosíts nyugodt tanulási környezetet, ne zavarjon semmi
 • Hangolódj rá a feladatra
 • Készíts elő a verstanuláshoz minden fontos eszközt
  • A cikkben ismertetett technikákhoz ezekre lesz szükség:
   • Vers (papíron vagy digitális formában)
   • Íróeszköz
   • Papír
   • Internethozzáférés okostelefonról vagy számítógépről (Youtube)
   • Egy kis hely a szobádban
 • Olvasd el a verset min. 2x, értelmezd a tartalmát - pl. mi történik benne, kik a szereplők, és a tipikus: Mire gondolhatott a költő? 🙂

Azt is fontos megjegyezni, hogy mindenki másmilyen módszerrel tanul hatékonyan. Valaki vizuálisan tudja leggyorsabban és legpontosabban befogadni az információt, valaki hallás után, valaki pedig a kettő kombinációjaként, audiovizuális formában, stbstb... Ezért meg kell találnod a legmegfelelőbb módszert, amivel a tanulásodból kihozhatod a 120%-ot.

5. Táncolás

Próbáld meg a vers tartalmát elmutogatni, szavalás közben. Így esetleg eszedbe juthatnak a mozdulatokról a vers fontosabb momentumai, esetleg kifejezések, amikkel már azért lehet kezdeni valamit.

Figyelem! Ezt a technikát lehetőleg ne tömegközlekedési eszközön próbáld ki!

4. Rajzolás

Ez a módszer a "vizuális memóriájú" embereknek kedvez. A vers elolvasása és értelmezése után, próbáld meg lerajzolni a cselekményt, minél részletesebben, akár szavanként. Így amikor ránézel a művedre, eszedbe fognak jutni bizonyos szavak a verssel kapcsolatban, és így a tanulás gördülékenyen fog menni.

Személyesen, nekem ez a technika soha nem vált be, mivel nagyon bénán rajzolok, de kisebb sikereket még így is értem el vele, a nyers memorizálással szemben.

3. Leírás (kézírással)

Ennek a technikának az a lényege, hogy minél többször egymás után, lehetőleg szépen leírod a verset, addig, amíg nem rögzül be a memóriádba (Optimális esetben használj kézírást, mert az információ jobban rögzül). Tehát érdemes versszakonként leírni az adott művet, majd átfogóan egybe az egészet. Ez a módszer annyiban könnyebb a majd később említett szavalós technikánál, hogy itt több időd marad gondolkozni, és kevésbé leszel stresszes ha elrontasz 1-1 szót, mivel a javítás áthúzással lehetséges, míg szavalásnál azért belezavarodhat az ember a sok javításba.

2. Meghallgatás

Megkaptad melyik verset kell megtanulni holnap reggelre? Tökéletes. Irány a Youtube, és írd be a keresőmezőbe a vers címét. Jó esetben, valamelyik híres magyar személyiség, aki szépen tud szavalni, már feltette youtubera a vers audiováltozatát, és így visszamondás közben már a helyes hangsúlyra is figyelhetsz. (Ez plusz pontot jelenthet a tanárnál, ha nem csak eldarálod a verset, hanem hanglejtés belevitelével elszavalod a költeményt)

Ha éppen nincs fent youtubeon az adott mű, vedd elő a telefonod/indítsd el a számítógépen az audiofelvevő programodat, és mehet a felmondás papírról, majd használhatod a saját felvételed a tanulásnál.

1. Meghallgatás + közben szavalás + olvasás

Ez a technika vált be számomra a legjobban, de hát kinek mi ugye. Ennek az a lényege, hogy első lépésként elindítod az előzőleg felvett/internetről kikeresett hangfelvételt, és előkészíted a verset az olvasásra.

Elkezded hallgatni a hangot, közben szemmel követed a papíron a verset, akár magadban halkan ki is mondhatod, majd az első versszak után/2 soronként megállítod és megpróbálod fejből elmondani. Tulajdonképpen megpróbálod elszavalni, kijavítani a hibákat, újra lejátszani, és ismételni ezt a folyamatot.

Amit minden technikánál nagyon fontos megjegyezni: Az aktív előhívás, tehát amikor a memóriádból hívod elő az információt, az a legfontosabb része a tanulásnak. Ha újra meg újra meg újra elolvasod/meghallgatod a verset, nagyon lassan fogsz haladni.

Összegezve: Mindig próbáld meg fejből mondani a verset. Nehezebb, de így fejlődhetsz a legtöbbet! 

További tanulási tippeket itt találhatsz: http://tananyag.net/blog/10-tanulasi-tipp-modszer-amivel-felere-csokkentheted-a-tanulasi-idodet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.