Helló, világ! Javában

A legalapvetőbb program minden programnyelven a Hello World / Hello, világ program, ami nem áll másból, mint ezen egyszerű szöveg kiírásából. Javában ez így néz ki:

 public class Hello {    public static void main(String[] args)      {        System.out.println("Helló, világ!");      }          }

Ezen a rövid programon jól be lehet mutatni a Java nyelv alap struktúráját.

Előszöris minden egy osztályon belül van. Az osztályt a class típussal definiáljuk. Osztályokon kívül általában csak import utasítások szerepelnek, melyek utasítják a számítógépet más, meglévő kód használatára.

 kulcsszavak class Osztálynév {    kulcsszavak típus függvénynév(argumentumtípus argumentumnév)      {        Osztály.alosztály.metódus(argumentum);      }          }

Sematikusan így néz ki a helló, világ! Osztályt definiáljuk a public kulcsszóval, ezzel elérhetővé tesszük, hogy más osztályok is használják, class az osztály angolul, az osztály nevét nagy kezdőbetűvel szokás írni, de nem kötelező, ugyanígy benne minden külön szó is nagy betűvel kezdődjön. Az osztály tartalma kapcsos zárójelben van. public static - a static kulcsszóval később foglalkozok, mert több figyelmez érdemel, a public ugyanaz, mint fenn; void jelentése üres, tehát a függvénynek nincs visszatérési értéke. Javában ha futtatunk egy programot, a fordító először megkeresi annak main() függvényét, és ha nem találja, le se fut. Ennek az argumentuma Stringek tömbje, anélkül nem fut. A függvények tartalma szintén kapcsos zárójelben van. Az utasítások végén pontosvessző szerepel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.