Mi befolyásolja a PageRank változását?

Augusztus után tegnap ismét frissültek a PageRank értékek. Ennek kapcsán egy komplett cikket írtunk észrevéve, hogy a honlaptulajdonosok közül sokan nincsenek tisztában vele, mi is az a PR.

A PageRank érték egy 0-10 -es skálán terjedő érték, mely egy weblap presztizsét hivatott mutatni. A PageRank algoritmust Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói fejlesztették ki egyetemi éveik alatt. Számítása azon az tézisen alapul, hogy az internet minden, a Google által indexelt weboldala egyenlően egy szavazattal rendelkezik. Ezt a szavazatot egy link formájában leadhatja egy másik oldalra, így növelve annak a presztízsét. Az érték tehát leginkább attól függ, hogy az adott weblapra, vagy aloldalaira (pontosabban URL-re) hányan hivatkoznak az interneten, és azok az oldalak milyen értékűek.

A PageRank nem egész szám! Valójában a PR értéke egy valós szám, és kellő pontossággal számolják. Ezt persze kerekítve mutatja a Google, viszont ne felejtsük el, hogy az oldalunk lehet 4.9-es, míg az eszköztár 4-et jelez, és 5.03PR-rel 5PR-es is, így egyetlen link is elég lehet egy nagyobb PageRank-érték hirtelen megváltozásához. Nem kell tehát kétségbe esni, ha magasabb PR-ről egyel kisebbre esünk vissza, ez sokszor csak annyit jelenthet, hogy valaki eltávolított egy cikket, amiben ránk hivatkozott, és épp valahol 9 és 1 tized között jártunk.

A linképítés a PageRank algoritmus mesterséges befolyásolása azáltal, hogy fizetett vagy ingyenes linkeket helyezünk el mások oldalán. A Google találati oldali büntetéssel sújthatja azokat a weblapokat, ahol kiderül, hogy pénzért jelentetnek meg linkeket más oldal értéke növelésének érdekében.

A linkcsere többnyire akkor előnyös, ha mindkét partneroldal azonos témával foglalkozik. Lehet kísérletezni különböző témájú oldalak főoldali linkcseréjével, és tartalmi oldali linkcserével is, azonban két nagyon fontos szabályt be kell tartani!

- különböző nyelvű és eltérő kategóriájú oldalak ne cseréljenek főoldali linket

- az egészséges mennyiség legfeljebb 3 cserelink megjelentetése az oldalon, ennél több nem ajánlott

Ezeket nem betartva hátrasorolást kaphatunk a keresőben.

Fontos-e a PageRank?

Valójában a PageRank csak arra való, hogy felvágjunk vele. Sokkal fontosabb a találati helyezés a legrelevánsabb keresőkifejezésekre. Mindazonáltal fontos lehet PageRank értékünk, ha PR cikkeket szeretnénk pénzért megjeleníteni, így növelve a bevételeket. Sokan fizetnek ilyen jellegű szolgáltatásért, melyben sokszor nem is a felhasználók meggyőzése a lényeg, hanem hogy a cikk alján lévő követett link mennyi PR értéket szív magába.

Ha megfigyeljük, a Google egyáltalán nem a PageRank alapján rendezi a találatokat. Ez egy sokkal komplexebb algoritmus eredménye, melyben az optimális relevancia függ a keresőkifejezés minél pontosabb előfordulásától, az adott kulcsszavakra való optimalizáltságtól, a konkurenciától, a tartalom egyediségétől, a képviselt közösségi értéktől (+1), és még sok egyéb tényezőtől. De ez már keresőoptimalizálás - lényeg a lényeg: a PageRank egy túlértékelt arányszám, régen azért volt igen fontos, mert akkor még természetes úton épült ki az internet linkhálózata.

Leggyakoribb téves hiedelmek a PageRank-kel kapcsolatban

  1. A PageRank befolyásolja a találati oldali (SERP) elhelyezkedést.
  2. Az azonos horgonyszövegek előreviszik az oldalt az adott kulcsszóra. (a Panda frissítéssel a Google ellehetetlenítette az optimalizálás ezen egyszerű módját)
  3. Elérni 0-ról az 5-öst épp olyan nehéz, mint 6-osról a 10-est (majdnem hogy exponenciálisan nő a szükséges bejövő linkérték a PR egyes fokozatainál)
  4. Fórum-és bloghozzászólásokkal, netalántán spammel elősegíthetjük a PR javulását. (leggyakrabban nem követett linkeket van lehetőségünk más oldalára kitenni, ezek nem befolyásolják a PR-t).
  5. Nem számít, hogy milyen oldalról kapjuk a linket, a mennyiség a lényeg. (a Google manuálisan is csökkentheti a PR-t, és büntetésként hátrasorolhat a találati listán - törekedjünk jó hírű oldalakról linket szerezni)
  6. Az oldal tartalma befolyásolja a PageRank-jét. (erre már kitértünk feljebb, csak a bejövő linkek mozdíthatják előre ezt az értéket)

A tegnapi PageRank-frissítés során oldalunk 0-ról indulva 3-as PR értéket szerzett meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.