Keresőoptimalizálás röviden és velősen

Minden, ami fontos és keresőoptimalizálással kapcsolatos.

Mi is a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás -angol rövidítéssel SEO- olyan módszerek összessége, melyekkel egy adott weboldalt rangosabb pozíciókba juttathatunk a keresőkben. Mivel Magyarországon az internetes keresések közel 99,2%-át a Google segítségével végezzük, nincs is szükség, hogy más keresőkre optimalizáljunk.

Miből áll az optimalizálási procedúra?

Először is oldala válogatja. Különféle kategóriákat állíthatunk fel. Némileg más optimalizálási eljárás szükséges videómegosztó, fórum, képes blog, vagy hírportál esetében. A legkönnyebb azokat az oldalakat optimalizálni, melyeken sok szöveg van. A szöveget úgy kell megírni, hogy az tartalmazzon kedvelt keresési kifejezéseket; kiemeléseket, címszavakat is célszerű használni. Már a weboldal kialakításánál szükséges rá figyelni, hogy megfelelő legyen az URL szerkezete. Képeinket képaláírásokkal és horgonyszövegekkel láthatjuk el, melyek árulkodnak a keresőnek annak tartalmáról. A keresőoptimalizálás szerves része emellett a linképítés: olyan linkek szerzése más oldalakról, melyek növelik az oldalunk presztízsét a keresőmotor szemében. Emellett követett linkek nélkül is célszerű híresztelni az oldalunk fórumokon, blogokon, közösségi oldalakon, illetve keresőmarketing-technikákat bevetni.

A linképítésről és a PageRank-ről

Egy weblap erőssége a PageRank-kel mérhető. Ez az egyetlen nyilvános mutató, amit a Google minden oldalra felállít. Értéke attól függ, hogy az adott weblapra milyen rangos helyekről hivatkoznak. A PageRank-ként csak egy kerekített számot láthatunk, mely 0-10-es skálán mozog. Tapasztaltabb szörfözők bővítmények segítségével láthatják az aktuális oldal értékét, így következtethetnek annak hírességére.

Nem minden link számít

A Google nem szereti a spamet. Végigmenni számos fórumon és blogon, csakhogy megjegyzéseinkben, hozzászólásainkban linkeket ejthessünk meg, nem célravezető. A Google intelligens és kiszűri, hogy melyik link érkezett releváns, témába vágó oldalról, és melyik nem. Szintúgy gyanús, ha túl sok linket kapunk nofollow attribútummal.

A linkek három típusa

  1. követett, avagy dofollow link - alapértelmezett, figyelembe veszi a PageRank algoritmus
  2. nem követett, avagy nofollow hivatkozás - a kereső nem számítja bele ezeket a linkeket a linkelt oldal értékének meghatározásához
  3. kanonikus, avagy canonical hivatkozás - oldalon belüli kereszthivatkozásoknál használják

A linkek típusait az a tag rel attribútumával állíthatjuk be. Értékének az általam kiemelt szavakat használjuk.

Horgonyszövegek

A linkek feliratai a horgonyszövegek. Fontos rá ügyelni, hogy változatos horgonyszövegeket adjunk meg, hiszen nem kívánt hátrarangsorolást érhetünk el azonos, kulcsszóspecifikus horgonyszövegeinkkel.

Körbelinkelés, linkcsere-szolgáltatások

Mára már hátrányt jelent még releváns tartalmú oldalak közötti körbelinkelés is. A legutóbbi Google Pingvin frissítés ellehetetleníti a Voltrank-hoz hasonló automatizált, PHP vagy JS alapú linkcsere-rendszereket, melyek releváns dofollow-linkeket jelenítenek meg, egymást váltogatva. A nagy mennyiségű azonos horgonyszöveg biztos hátrasorolást eredményez.

A helyes, egészséges link olyan oldalról érkezik, melyet a linkelt oldalon nem linkelünk vissza.

Minél idősebb a hivatkozó oldal, annál értékesebb a link.

PR cikkek

Számos oldal ingyen, vagy pénz fejében lehetőséget nyújt PR cikkek megjelenítésére, melyekben gyakran dofollow linkeket is elhelyezhetünk. Ha ingyen találunk látogatott, vagy 3-as PR feletti PR cikk-gyűjteményt, éljünk a felkínált lehetőséggel!

"Segítség! Nem változik a PageRank-em!"

Az oldalad aktuális mutatója stagnálhat, míg a pillanatnyi PR értéke magasabb lehet. PageRank- frissítés viszonylag ritkán van, feltételezhetően, hogy ne nyerhessünk túl pontos bepillantást a Google algoritmusaiba. Legutóbbi időpontokból következtethetünk egy három hónapos intervallumra, és a következő legvalószínűbb frissítés november elejére tehető.

Nem minden a PageRank

Noha a SEO szakmában számos dolog a PR körül forog, sokkal fontosabb, hogy értékes tartalommal vagy termékekkel hű látogatókat szerezzünk.

SEO szempontok egy weboldal tervezésénél

Az URL optimalizálása

Soha nem szabad olyan URL-eket használni, melyek hosszúak, túl sok változót tartalmaznak, de legfőképp nem tartalmaznak az oldal tartalmára vonatkozó releváns kulcsszavakat. A .html, .php, .aspx végződések opcionálisak, a Google ezeket nem veszi figyelembe. Az URL-ekben alulvonás ( _ ) helyett használjunk kötőjelet ( - ) szóközök helyettesítésére. A nem odaillő karaktereket (például kettőspont, kérdőjel) pedig (reguláris kifejezések alkalmazásával) távolítsuk el. Példa egy optimális URL-re:

http://_____.hu/keresooptimalizalas/a-legjobb-seo-megoldasok-a-konverzio-novelesere

Oldalbetöltési idő

Az oldalbetöltés ideje szintén fontos tényező. Érdemes gyorsabb tárhelyszolgáltatóra váltani, illetve a felesleges kódot eltávolítani. A sorközi CSS és JS kódot mellőzzük. Ezeket külső fájlként tárolva azok gyorsítótárazhatóak. Külön beállíthatunk gyorsítótárazást, valamint gzip alapú tömörítést PHP és a .htaccess fájl segítségével. Ne használjunk nagyméretű képeket (BMP-t semmiképpen, digitális grafikákhoz PNG-t, fényképekhez körülbelül 70%-os tömörítésű JPG-t)!

META tagek

Régebben nagy jelentősége volt a meta tagek alkalmazásának, azonban a Google hamar rájött, hogy főként keresőoptimalizálási célokra használják. A description (leírás) tag többnyire a keresőben megjelenik a címsorból kivont tartalom alatt. Értékének célszerű rövid, tartalmas összefoglalást adni az aktuális oldalról vagy cikkről - egy vagy két mondatban. A meta tagekben ne halmozzuk a kulcsszavakat, a keywords tagen belül semmiképpen se használjunk 10-nél több kifejezést. Az optimális mennyiség 7-8 kifejezés, egy- vagy kétszavas. Háromszavas keresőkifejezésre kizárólag akkor optimalizáljunk, ha nagy a konkurencia. A meta tagek tartalmánál sokkal fontosabb, hogy azok egyediek legyenek minden oldalon. Az egyező értékek automatikusan generált tartalom, vagy rosszul strukturált oldal látszatát kelthetik.

Automatikusan generált tartalom

Soha, semmilyen körülmények között ne hozzunk létre intelligens szoftverekkel generált automatikus szövegeket. Régebben több, nagyobb hírportál esetében kiderült, hogy a frissességért cserébe megfigyelt oldalakról ollózták össze a tartalmat mondatalkotó szoftverek segítségével. A tevékenységet a Googlebot nemigazán észleli, azonban vizsgálat során manuális spamművelet indítható a webgazda ellen, s így akár örökre kizárásra kerülhet a keresőindexből.

Ne a Google-nek csináljunk oldalt!

Az elmúlt években külföldi trend lett olyan, ún. MFA oldalak készítése, melyek kizárólag azért lettek tartalommal feltöltve, hogy a tartalom mellé minél jobban fizető hirdetések jelenhessenek meg. Se a Google-keresőnek, se az Adsense hirdetési hálózatnak ne próbáljunk oldalt csinálni, hiszen mint a túl nagy kulcsszósűrűség és a nem megfelelő hivatkozási arány hátraranksorolást vagy tiltást eredményezhet.

Egy oldal legrelevánsabb kulcsszavai se forduljanak elő 6-7%-nál nagyobb mértékben. A túlzott mértékű optimalizálás a visszájára sülhet el.

Flash használata

Vegyük figyelembe, hogy bár az utóbbi időben a Google bevezetett néhány megoldást, mellyel Flash oldalak könnyebben feltérképezhetők, a Flash-tartalom relevanciája messze alulmarad a Flashet nem használó weblapokkal szemben. Ha nem muszáj, ne használjuk! Bár egyes animációkat nem hátrányos Flash formájában beágyazni, a menüknél, a navigációnál hagyományos megoldásokat részesítsük előnyben!

Kiemelések és címszavak a szövegben

Nem elég a nagybetű, címszavaknál használjunk szabványos szintmegjelölő h1, h2, h3, ... HTML tageket. Általában 3-4 szintnél mélyebbre nem érdemes menni ezekkel a címszavakkal. A cikk tartalmának gyors áttekintését segítik a kiemelések, mind színben és vastagságban. Színes kiemelést leggyakrabban termékeladásra készült egyoldalas lapok használnak. A dőlt betű ugyanúgy megkülönböztetett jelleggel bír a keresőknek.

Szövegírás

Az elsődleges szempont szövegek megírásánál az legyen, hogy kellően részletes, érdekes, kielégítő cikket tudjunk publikálni. Így szerezhetünk visszatérő látogatókat könnyen, növelhetjük oldalunk színvonalát, és annak a valószínűségét, hogy a tartalmat megosztják. A szövegekben érdemes használni legális forrásból szerzett, releváns képeket, beágyazott videókat is. Szövegírásnál vessük be az oldalunk fő kulcsszavait, de azok ne forduljanak elő zavaróan sokszor. Kulcsszavak mellett többszavas kifejezéseket is használjunk, melyekre valószínű, hogy konkrétan a szövegben előforduló formájukban keresnek rá a látogatók. A legrelevánsabb többszavas kifejezéseket kiemelve, vagy címsorban használva extra pozíciójavulást érhetünk el.

Longhand SEO

Szószerinti fordításban hosszúkéz-optimizálás. A külföldön divatossá vált procedúrát fedi, melynek során olyan keresőkifejezésekre optimalizálunk, melyekre kevés a keresés. Ennek előnye, hogy nincs konkurencia, gyorsan felkerülhetünk az első helyre, így akár eltérő viselkedésű látogatókat is megcélozhatunk. Tény, hogy a Google keresési javaslataival, a keresési előzményekkel, a Chrome instant keresőjével csökkentette a longhand módszerek hatékonyságát, azonban még így is a keresések körülbelül fele eddig még nem használt keresőkifejezést használ.

A módszer legfontosabb eleme, hogy a szövegírás során alkalmazzuk a többszavas kifejezés különféle változatait (ne forduljon elő 7%-nál többször), a fő kifejezést pedig a címsorban és egy h1 tagen belül szerepeltessük. Mivel nincs konkurencia, az első hely általában garantált.

Oldalunkhoz kapcsolódó, releváns többszavas keresőkifejezéseket kaphatunk az Adwords kulcsszóválasztó eszköz segítségével.

Keresőmarketing

Mindent nem lehet megoldani a keresőoptimalizálási technikákkal, pluszlátogatókra mindig szert lehet tenni például Adwords-hirdetésekkel vagy megosztással. Célszerű nagyobb oldalaknak Facebook és Google+ rajongói oldalakat létrehozni, illetve a friss termékekről és tartalomról tweeteket írni. A közösségi média újabb termékeladásokat, konverziókat eredményez, egy-egy jól megfogalmazott termékeladási oldal vagy cikk könnyen futótűzként terjedhet el az közösségi hálón. A keresőmarketing, avagy SEM, a közösségi média és az online hirdetések technikáit veti be oldalunk népszerűsítése érdekében.

A siker követése

Kövessük vállalkozásunk, oldalunk sikerességét a Google Analytics szolgáltatásának segítségével, melyhez a tananyag.com további tananyagokkal szolgál. Az Analytics szolgáltatás jelzi, hogy mely keresőkifejezésekkel érkeztek új látogatók, mennyi ideig maradtak, milyen oldalakat néztek, és így tovább. Ezúton könnyedén mérhetjük a keresőoptimalizálás sikerességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.