Kállay Miklós hintapolitikája

A hintapolitika egy olyan politika,ami az ellentétes hatalmakkal el akarja hitetni hogy együttműködik velük, közben pedig szövetséget köt más nemzetekkel.

Dr. nagykállói Kállay Miklós 1887-ben született Nyíregyházán. Eredetileg jogásznak készült, de 1920-tól különböző politikai tisztségeket töltött be Magyarországon. 1932 és 1935 között földművelésügyi miniszter volt. 1942 márciusában kinevezték miniszterelnöknek. Innentől kezdődött meg Kállay „hintapolitikája”, amit úgy is szokták nevezni, hogy „Kállay kettős”.

1942 januárjában, a németek kötelezték a magyar miniszterelnököt, hogy küldjön ki 200 ezer katonát és 50 ezer munkaszolgálatost a Don partjára. A magyar hadsereg csak puskákkal, könnyűfegyverzettel rendelkezett, míg a szovjetek tankokkal így a magyaroknak esélye sem volt.

Ebben a csatában nagyon sok magyar katona meghalt.

Kállay Miklósnak az volt a terve, hogy míg teljesíti a németek követeléseit (nem maradéktalanul), addig tárgyalásba kezd a nyugati szövetségesekkel a II. világháborúból való kilépésről. Kállay Szentgyörgyi Albertet bízta meg azzal, hogy kommunikáljon az angolokkal, ezért kiküldte őt a britekhez, hogy közvetítőként tárgyaljon velük.

Azt mondta, hogy egy olyan kormány miniszterelnöke lehetne, mely a német hadsereg összeomlása előtt alakulna meg, a fasisztákat leszámítva minden párt elfogadná őt. A magyar hadvezetés német befolyás alatt áll, de a hadügyminiszter két olyan hadosztályt szerel fel, amelyek mentesek a német befolyástól és újabb katonákat nem küldenek a német frontra. Végül felajánlotta szolgálatait a szövetségeseknek, ha segítenek kilépni a háborúból.

Kállay terve végül nem sikerült, a német diktátor pedig Kállay leváltására kényszerítette a kormányzót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.